Čitam brzo i razumem sve lako

Kao i Warren Buffett, super moć koju bih želeo je brzo čitanje.

Jesam dobar čitač, ali nisam baš ,,brz”, iako iza sebe imam dosta (neuspelih) kurseva, knjiga, aplikacija, svega i svačega. Čak sam navukao frustracije i komplekse sporog čitača – jer sam bio svestan koliko sam slab. Zbog toga sam oklevao da ovaj članak nazovem brzim čitanjem.

Kako god, čitanje je važna kognitivna sposobnost koja nas prati celog života i vidno nam doprinosi, pa je velika šteta zaobići ovu temu – pogotovu što s „interpretatorom‟ dele iste puteve. Verovatno nisam daleko od istine kada mislim da postoji veliki nedostatak povezanosti (iz dobrih razloga) između neuronauke i „magije” brzog čitanja. Ako ovaj blog nije za povezivanje nauke i magije, ne znam za šta je.

Konkretan cilj ovog teksta nije kako brzo čitati, već čitanje i kako lako čitati. Za to je potrebno razumeti kako čitanje funkcioniše, šta znamo a šta još uvek ne i naslućivati kako lako/brzo čitanje može SVAKO naučiti. Što se mene tiče, radije bih pročitao knjigu sa svakom mogućom informacijom o čitanju i sam smišljao vežbe, nego imao knjigu sa svakom mogućom vežbom a maštati o teoriji. Sve u svemu, nakon ovog teksta ću napisati i kako ja vežbam, što ne znači da prepisujem recepte, već samo dajem ideje i primere.
I naravno, imamo ljude koji brzo čitaju, a ja ne. Što će se uskoro promeniti jer sam na dobrom putu. Sviđa mi se što sam baš najgori slučaj: dugo vežbao, al ništa dobio i evo sada otkrio u čemu je caka. Ovu caku ćemo valjda više eksploitisati.

Lako i brzo čitanje je povezivanje magije brzog čitanja i neuronauke:

 

Nakon nekog vremena, uspeo sam da olakšam čitanje. Sada nemam problema da sedim i čitam sat vremna bez prestanka uz dosta lako razumevanje. Dok sam istraživao i eksperimentisao, smislio sam par dosta jednostavnih i lakih vežbica za koje ne treba neka natprirodna uverenja da deluju, niti antropomorfizacija mozga (,,tvom mozgu će najpre ova vežba biti čudna i naporna, pa će se zatim on nakon X nedelja navići i usavršiti, pa čitanje poboljšati..”).

Fascinira me i to da nastavljam da smišljam vežbice. Imam utisak da nema kraja načina na kojima može da se pobošlja/olakša/ubrza čitanje. Štaviše, počinjem da kritikujem, čak i pitam ,,pa čemu to?” treninzima na koje sam nailazio. Eto, na kraju ovog čitanja ćeš videti koliko većina vežbi kurseva brzog čitanja nemaju smisla, ili su nevezani za samo čitanje, pri čemu ne uče brzo čitanje već izvlače iz: ,,već znaš, tj. imaš dobru strukturu nervnih mreža i mi ćemo to da iskoristimo. A ovi ostali, pa… ubedi ih da mogu. Pa kako bude.” Dobro, možda malo karikiram, ali do nekle je tačno. Ipak mi je trebalo sve moram sam.

Upozoravam da mi nije stalo da li je tekst dug ili isuviše stručan – šta ne razumeš, preskoči. Najiskrenije, ovo je tekst na koji bih želeo da sam naišao pre 10 godina. I još se nadam da ću ga dograđivati i činiti što preciznijim i tačnijim za nekoga kome danas treba. A ne da čeka 10 godina i da ga na kraju sam piše. Naravno, ima i ono da se razumevanje poboljšava objašnjavanjem.

Коментари