Mentalitet investitora

Kako Robert Kijosaki misli da, „postoje četiri tipa ljudi [u finansijskom svetu]: radnici, radnici sa višim statusom, preduzetnici i investitori… i ako želite da budete bogati (više), trebalo bi da budete više preduzetnik i investitor…” Dakle, želeo bih da dodam neke komentare i sugestije na ovu temu i prodiskutujem zašto mislim da je mentalitet investitora pravi put. Šta ti želiš u životu? Zdravlje? Bogatstvo? Ljubav? Sreća?… I ja isto.

Ovo se može postići učenjem i primenom (ako se slažete). Ali, šta vam treba za ovo dvoje?! – Vreme, energija (i novac). Zato mislim da se sve vrti oko ulaganja vremena i energije (na pravi način)!

Investitor i špekulator

Razlikovanje između INVESTIRANJA i ŠPEKULACIJE je prva stvar koju sam morao da naučim! Ove dve suprotnosti mogu izgledati slično, ali zapravo imaju dva potpuno različita ishoda – špekulisanje obećava velike nagrade dok skriva veće rizike, dok ulaganje ima nizak rizik i niske do umerene nagrade. Dozvolite mi da vam dam primer iz fitnes industrije:

spekulacija:

  • „Izgubite 10 kg čiste masti za 2 nedelje“, i investicija:
  • „Izgubite 10 kg čiste masti za 2 GODINE!“
Ako uporedite ovo dvoje, prvi rizikuje vaše zdravlje, povrede i mogući jo-jo efekat, a drugi gotovo da ne krije nikakve rizike.

Posle nekog vremena, otkrio sam da razumevanje ulaganja treba da postane instinktivno, kao navika…

Na kraju, ako izgleda previše dobro da bi bilo istinito, onda bežite –
to je zamka!

Dakle, zašto biste trebali biti investitor prije svega? Zato što su
investitori pobednici, a špekulanti gubitnici; videćete za sekund!

Vremenski period – još jedna komponenta ulaganja! Neki neuronaučnici su otkrili da kada razmišljamo o svojoj budućnosti, obično nemamo veze sa tom osobom. Naravno, što više zamišljate sebe u budućnosti, to su odnosi između vas dvoje jači! Većina se ne obučava jer ovo niko ne predaje (u školi) i teško je doći do ovih informacija.

Zaključak: ako želite da budete pobednik, zapitajte se „šta rade gubitnici?“ jer razmišljanje o budućnosti nije nešto što svako može da uradi, znajući da investitor ne može biti bilo ko, onda će te biti u pobedničkoj grupi! – a ovo se odnosi na svaki aspekt vašeg života! :O

Investitor za sve

  • Zdravlje – „Vaše zdravlje je najbolja investicija!“ Ostati zdrav je okosnica uspeha u životu. Kada ste bolesni, ništa drugo nije važno, zato uložite svoje vreme, novac i energiju da održite dobro zdravlje.
  • Ljubav i društvo – neki kažu: „Ne mogu da živim bez ljubavi“, takođe, neki se mogu složiti da smo po prirodi društvene životinje i da zavisimo jedni od drugih. Ulaganje u odnose može vam doneti neograničenu sreću, kao i zdravlje, pa čak i zdravlje na neke indirektne načine!
  • Bogatstvo – ako imate finansijskih problema, potrošite vreme, novac i energiju čitajući neke dobre knjige na tu temu. Bićete zapanjeni onim što ne znate, a što ste ranije mislili da znate!…

Zaključak

Mentalitet investitora je najkorisnija veština koju možete steći i savladati. Potrebno je vreme, ali postaje i lakše. Ako imate velike planove, ali ste frustrirani ili odugovlačite, najbolje je da počnete sa malim, a zatim da se vremenom povećate… takođe, ako niste navikli da praktikujete ovu veštinu, počnite sa jednostavnom vežbom da vidite sebe
dan nakon sada, za nedelju dana, mesec… i videćete celu sliku!

  • S vremena na vreme zapitajte se u šta ulažete svoje vreme, novac i energiju?
  • Da li postoji kratkoročni i/ili dugoročni potencijal?
  • Kako možete poboljšati svoje veštine ulaganja?
  • Neke druge prednosti ulaganja?

… na kraju, ne zaboravite da je ovo veština za koju je potrebno vreme da budete bolji – zato se ne plašite neuspeha i verujte procesu!


Коментари