7 hormona hormonostaze


 

Prvo edikacija pa onda motivacija. Ako motivišeš needukovanog, onda imaš motivisanu budalu.

Insulin, grelin, humani hormon rasta (HGH), kortizol, leptin, adrenalin, noradrenalin i hormon-senzitivna lipaza (HSL)—igraju ključne uloge u regulisanju energetskog balansa, metabolizma i fizioloških odgovora na stres. Evo kako oni međusobno deluju i balansiraju:

1. Insulin

  • Uloga: Insulin luči pankreas kao odgovor na povišene nivoe glukoze u krvi, podstičući preuzimanje glukoze u ćelije, posebno mišićne i masne ćelije, za skladištenje ili upotrebu kao energija.
  • Balans: Insulin snižava nivo glukoze u krvi i suprotstavlja se efektima hormona koji povećavaju glukozu u krvi, kao što su kortizol, adrenalin i noradrenalin. Takođe inhibira hormon-senzitivnu lipazu (HSL), smanjujući razgradnju masti.

2. Grelin

  • Uloga: Grelin, poznat kao "hormon gladi," proizvodi želudac i signalizira mozgu da podstakne apetit, posebno kada je telo u stanju energetskog deficita.
  • Balans: Nivoi grelina rastu pre obroka i opadaju nakon jela. Grelin se suprotstavlja efektima leptina, koji suzbija apetit. Grelin takođe može modulirati lučenje insulina i indirektno uticati na energetski balans.

3. Humani hormon rasta (HGH)

  • Uloga: HGH, koji luči hipofiza, podstiče rast, popravku ćelija i metabolizam. Stimuliše razgradnju masti (lipolizu) i ima ulogu u održavanju nivoa glukoze u krvi smanjujući osetljivost na insulin.
  • Balans: HGH se suprotstavlja delovanju insulina povećanjem nivoa glukoze u krvi i povećanjem aktivnosti HSL-a, što dovodi do povećane razgradnje masti. Deluje sinergistički sa kortizolom kako bi povećao nivo glukoze u krvi.

4. Kortizol

  • Uloga: Kortizol, poznat kao "hormon stresa," proizvode nadbubrežne žlezde i igra ključnu ulogu u odgovoru tela na stres, uključujući povećanje nivoa glukoze u krvi i mobilizaciju energetskih rezervi.
  • Balans: Kortizol povećava nivo glukoze u krvi stimulisanjem glukoneogeneze u jetri i inhibicijom delovanja insulina. Takođe aktivira HSL, podstičući razgradnju masti. Njegovo delovanje balansira insulin, koji snižava nivo glukoze i inhibira HSL.

5. Leptin

  • Uloga: Leptin proizvode masne ćelije (adipociti) i signalizira mozgu da suzbije apetit kada su energetske rezerve dovoljne. Pomaže u regulisanju energetskog balansa inhibicijom gladi.
  • Balans: Leptin se suprotstavlja efektima grelina smanjenjem apetita. Visoki nivoi leptina generalno smanjuju unos hrane i povećavaju potrošnju energije, dok niski nivoi (kao u gladovanju) povećavaju apetit.

6. Adrenalin i noradrenalin (epinefrin i norepinefrin)

  • Uloga: Ovi kateholamini proizvode nadbubrežne žlezde kao odgovor na stres ili nizak nivo glukoze u krvi. Oni pripremaju telo za reakciju "borba ili bekstvo" povećanjem srčanog ritma, krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi.
  • Balans: Adrenalin i noradrenalin povećavaju nivo glukoze u krvi stimulisanjem razgradnje glikogena i inhibicijom insulina. Takođe aktiviraju HSL, podstičući razgradnju masti. Njihove efekte balansira insulin, koji vraća normalne nivoe glukoze i inhibira HSL.

7. Hormon-senzitivna lipaza (HSL)

  • Uloga: HSL je enzim koji razgrađuje skladištene trigliceride u slobodne masne kiseline i glicerol, obezbeđujući energiju tokom perioda gladovanja, vežbanja ili stresa.
  • Balans: Aktivnost HSL-a stimulišu hormoni kao što su kortizol, HGH, adrenalin i noradrenalin, što dovodi do povećane razgradnje masti. Insulin inhibira HSL, smanjujući razgradnju masti i podstičući skladištenje masti.

Zaključak

  • Insulin vs. Kortizol, Adrenalin, Noradrenalin, HGH: Insulin snižava nivo glukoze u krvi i podstiče skladištenje masti, suprotstavljajući se delovanju kortizola, adrenalina, noradrenalina i HGH, koji povećavaju nivo glukoze u krvi i podstiču razgradnju masti.
  • Grelin vs. Leptin: Grelin podstiče apetit, dok leptin suzbija apetit. Ovi hormoni balansiraju unos i potrošnju energije.
  • HSL vs. Insulin: HSL podstiče razgradnju masti, dok insulin inhibira ovaj proces.

Ovi hormoni međusobno deluju u složenom, dinamičnom sistemu koji osigurava dostupnost energije, reguliše metabolizam i prilagođava se promenama u fiziološkim zahtevima. Njihov balans je ključan za održavanje homeostaze i odgovarajuće reagovanje na različite situacije, kao što su stres, gladovanje i ishrana.

Коментари