Mnogi ljudi koriste reč alergija kad god primete da njihova tela loše reaguju na određenu hranu. Ali medicinska zajednica je mnogo izbirljivija u pogledu toga kako koristi taj termin. Oslanja se na uočavanje trenutne reakcije, kao što je ,,koprivnjača” (urtikarija), astma, kratak dah ili otok. Takođe, u krvi se javlja povišen nivoa imunih ćelija ili antitela.

Medicinski, termin alergija je obično ograničen na ona stanja u kojima postoji imunološka reakcija na kožni test ili test na imunoglobulin E (IgE) u krvi. Telo misli da je određena hrana štetna i stvara masivno izlivanje histamina i drugih imunoloških glasnika, da pokuša da je izbaci iz sistema. IgE alergijske reakcije koja se javljaju u roku od nekoliko sati nakon uzimanja štetne hrane, mislimo da je u pitanju alegija na hranu.

Alergijska reakcija

Alergija na hranu se ne treba mešati s Osetljivost na hranu ili Netolerancija na hranu. Kod nekih reakcija na hranu, dijareja služi za izbacivanje štetne supstance. Dijareja kao alergijski odgovor na hrane se determiniše pored prisustva histamina i pojavom koprivnjače, astme, ekcema i curenje nosa. Ako su simptomi dvostruko ili trostruko veći nakon unošenja određene hrane, jednostavno rešenje je ih preskočiti za stolom.

Najčešći oblici IgE posredovanih alergena na hranu, za koje lekari veruju da su prave alergije na hranu, su školjke, orašasti plodovi i jagode. Alergije na hranu posredovane IgE su, međutim, prilično retke. Manje od 5% sve dece i 1% odraslih ima ove stvarne alergije na hranu.

Lekari integrativne medicine definišu alergije na hranu malo drugačije od alopatskih lekara. To je zato što oni prepoznaju da je moguće imati odloženu alergiju na hranu – posredovanom IgG antitelima, slični IgE. Da se reakcija javi može da prođe do 48 sati. Naravno, lakše je uraditi testove iz krvi na alergije i jednostavno izbegavati hranu koja daje visok nivo IgG. Sve je više kliničkih dokaza da su visoki nivoi IgG antitela u određenim namirnicama povezani sa ICS-om (iritabilni crevni sindrom), a uklanjanje te štetne hrane smanjuje IgG antitela i simptome ICS-a. Uobičajena hrana sa visokim nivoom IgG su mlečni proizvodi, pšenica, soja i kukuruz.

Digresija: Alopatska medicina je termin koji se daje savremenoj medicinskoj praksi koje se fokusiraju na određivanje dijagnoze i prepisivanje lekova, terapija ili hirurških zahvata, prikladno dijagnozi. Integrativnu medicinu primenjuju doktori alopatske medicine koji su takođe obučeni za ishranu i vitaminsku terapiju i mogu da primenjuju druge tradicionalne medicine lečenja, kao što su akupunktura, herbologija i kontrola strea.

Simptomi alergije na hranu

Alergija na hranu je nenormalan imuni odgovor na određenu hranu. Kada neko sa alergijom na hranu konzumira štetnu hranu, njihov imuni sistem je pogrešno identifikuje kao štetnu. Tada oslobađa hemikalije, uključujući histamin, da bi se odbranio od nje. Ovaj imuni odgovor može izazvati niz simptoma, od kojih neki mogu biti teški ili opasni po život.

Uobičajene alergije na hranu uključuju kikiriki, orašaste plodove (kao što su bademi, orasi ili indijski oraščići), školjke, ribu, jaja, mleko, soju, pšenicu i određeno voće. Simptomi alergije na hranu mogu se manifestovati u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati i mogu uključivati sledeće:

  1. Kožne reakcije: svrab, koprivnjača, ekcem, otok ili crvenilo.
  2. Problemi sa varenjem: Mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dijareja ili grčevi.
  3. Problemi sa disanjem: kijanje, curenje iz nosa, piskanje, kratak dah ili kašalj.
  4. Kardiovaskularni simptomi: Ubrzani rad srca, vrtoglavica ili nesvestica.
  5. Anafilaksa: Teška, potencijalno opasna po život alergijska reakcija koju karakteriše otežano disanje, pad krvnog pritiska, gubitak svesti i drugi sistemski simptomi. Anafilaksa zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnostikovanje alergije na hranu uključuje pažljivu procenu istorije bolesti, simptoma i ponekad specifičnih dijagnostičkih testova, kao što su kožni testovi ili testovi krvi (kao što je testiranje IgE antitela). Ako se sumnja na alergiju na hranu, ključno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom, obično alergologom ili imunologom, radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Tretman alergije na hranu

Primarni tretman za alergije na hranu je striktno izbegavanje alergene(ih) hrane(a) i brza primena epinefrina (adrenalina) u slučaju anafilakse. Ljudi sa alergijama treba pažljivo da čitaju etikete, da budu svesni skrivenih izvora alergena i da preduzmu mere predostrožnosti.

Obrazovanje i svest su od vitalnog značaja za pojedince sa alergijama na hranu, kao i njihove porodice, prijatelje i negovatelje, da prepoznaju i brzo reaguju na alergijske reakcije. Ako sumnjate na alergiju na hranu, toplo preporučujem da potražite lekarski savet za dijagnozu, personalizovane planove upravljanja i uputstva o spremnosti za hitne slučajeve.

Takođe, ne treba mešati alergiju na hranu sa