Korelacija

 

Korelacija se odnosi na statističku meru koja kvantifikuje odnos ili povezanost između dve varijable. On opisuje kako su promene u jednoj promenljivoj povezane sa promenama u drugoj promenljivoj. Korelacija ne implicira uzročnost! To znači da prisustvo korelacije između dve varijable ne znači nužno da jedna varijabla direktno uzrokuje promenu druge.

Koeficijent korelacije se obično koristi za merenje jačine i smera odnosa između varijabli. Najčešći koeficijent korelacije je Pirsonov koeficijent korelacije (r), koji se kreće od -1 do +1. Pozitivna korelacija (u rasponu od 0 do +1) ukazuje da kako se jedna varijabla povećava, druga varijabla takođe ima tendenciju povećanja. Negativna korelacija (u rasponu od 0 do -1) ukazuje na to da kako se jedna varijabla povećava, druga varijabla ima tendenciju smanjenja. Koeficijent korelacije blizu nule sugeriše malo ili nimalo linearne veze između varijabli.

Važno je napomenuti da korelacija meri samo snagu i pravac linearne veze između varijabli. Ona ne daje informacije o uzročno-posledičnoj vezi ili veličini veze. Drugi faktori i odnosi izvan varijabli koje se koreliraju mogu biti odgovorni za uočene asocijacije.

Korelaciona analiza se široko koristi u različitim oblastima, uključujući društvene nauke, ekonomiju, medicinu i psihologiju, za ispitivanje odnosa između varijabli. Međutim, kada se tumače korelacije, neophodno je uzeti u obzir druge faktore, potencijalno zbunjujuće varijable i kontekst u kome odnos postoji kako bi se izbegle neopravdane pretpostavke ili izvlačenje pogrešnih zaključaka.

Korelacija ne znači i uzročnost.

Karakteristična demonstracija da korelacija ne znači i uzročnost. Povezivanje broja ljudi koji su se zadavili posteljinom i godišnju potrošnju sira ljudi. Korelacija je čak .94.


 

Коментари